Monday, October 19, 2009

Pizza Hasil Tangan Sendiri

Sempena cuti Depavali kami tak ke mana-mana hanya di rumah...habiskan masa ngan anak....masa cuti beginilah di peruntukan sepenuhnya....dan menambah hasil lemak-lemak di badan...hahhaa

Jomlah kita main masak-masak lagi ya....kali ni kami buat Pizza Melayu namanya...hehhehe, saya memang rajin main masak-masak ni...

Bahan yang pertama sekali membuat Pizza ialah :-

Tapak Pizza atau di kenali alas Pizza atau Roti Pizza atau suka hatilah nak panggil apa...macam mana nak jadi seperti gambar di atas, inilah caranya:-

  1. 3 cawan tepung gandum putih
  2. 1/3 peket yis Maurippan
  3. 1 biji telur
  4. Secubit garam
  5. 3 sudu susu pekat
  6. 1 sudu majerin
  7. Air secukupnya

Cara nak jadikan doh tersebut:

  1. Bancuhkan yis tersebut ngan air suam kemudian tepung, garam, majerin, telur dan susu di gaul dalam satu bekas, kemudian tuang yis yang di bancuh perlahan-lahan dan masukkan air sedekit demi sedikit.
  2. Gaul adunan tersebut hingga tidak melekat di jari jemari kemudian rehatkan dalam 2 jam atau 45 minit. (Maksud tak melekat di jari tu jangan bancuh jadikan air pulak)

Nota: Di ingatkan sekali lagi ini adalah cara saya, mungkin lain ngan cara anda di luar sana..kan kata saya tak ikut buku..memang tak ikut buku pun ikut kepala saya...hehehe

Kemudian sediakan intinya..pula.... ini bahan-bahan yang saya gunakan:-

  1. Lada bagela
  2. bawang besar
  3. sosej
  4. tomato
  5. bunga kubis
  6. ayam
  7. cendawan butang
  8. tomato sos
  9. mayonis
  10. paling wajib sekali chesse, mozzarela dan cheddar tu ikut suka sebab dah ada dalam peti saya taburkan aja...
  11. senang cite apa ada dalam peti sejuk boleh bubuh atasnya...baru penuh sampai susah nak makan...hehehe

Cara nak buatnya:-

  1. Setelah doh naik 2 kali ganda, maka kita lenyekkan menjadi seperti lempeng dengan menggunakan penggelek. tak ada penggelek guna botol susu anak pun boleh janji bulat.
  2. sebelum tu panaskan oven (betul ke eje) pada darjah 180. kemudian roti tadi letakkan atas dulang pembakar, bakar doh tersebut dalam lebih kurang 15 minit.
  3. Angkat doh tersebut kemudian kita oleskan ngan sos tomato, susun bahan-bahan yang lain kemudian last sekali baru letakkan chesse.
  4. Dah siap susun cantik gitu bakar lebih kurang 30-45 minit.
  5. dah siap boleh makan ya....
Gini rupanya bila get ready nak bakar..penuhkan

Ni yang dah siap masak....


Ok kawan-kawan...kalau tak reti buat dohnya senang aja beli yang ready ada jual di TESCO tinggal isikan bahan-bahan inti kemudian bakar....

Kalau rasa susah lagi pesan aja di PIZZA HUT......bersih tapak tangan gitukan...jumpa lagi di dapur TOH PUAN BESAR SU....

Adios

No comments:

Post a Comment