Friday, November 6, 2009

Udang Berlada Petai

Pejam celek, celek pejam kita dah nak sampai hujung tahun......walaupun mood membebel tak datang-datang jom kita cite masak memasak lagi ya....

I LOVE makan-makan n masak-masak...tak ke gitu

Udang berlada petai yang siap untuk di humban dalam mulut...

Mari sediakan menu tersebut...

Bahan-bahan:-
  1. ulas bawang merah (tumbuk guna lesung)
  2. 1 ulas bawang putih (tumbuk guna lesung)
  3. seinci halia (tumbuk guna lesung)
  4. seinci kunyit (tumbuk guna lesung)
  5. segenggam lada cili / cili padi (nak pedas letak banyak-banyak) (tumbuk guna lesung)
  6. sebatang serai peha ayam yang cukup montot, kalau kurus letak 2 batang (dititik)
  7. garam
  8. gula
  9. Udang segar kalau boleh yang memang cukup besar / udang galah
  10. Petai
  11. minyak

Cara memasak:-

  1. Bahan-bahan asas ditumbuk hingga lumat kemudian panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tersebut serta serai sekali.
  2. bila ianya naik bau serta nampak agak garing masukkan udang dan petai.
  3. bila nampak kering masukkan sedikit air agar udang dan petai masak secukupnya
  4. masukkan garam dan gula.
  5. setelah secukup rasa dan masak, hidang untuk santapan.

Mudah sekali hidangan ini di sediakan sekiranya tidak mahu letak petai pun boleh udang boleh di gantikan dengan ketam, kalau guna udang kecil tidak berapa sedap kerana ianya garing.

Harap gunakan lesung kalau guna blander berair rasanya tidak Kawwwwwwwwwwww macam guna batu lesung, sambil-sambil kita buat senaman otot lengan.

Sekian, terima kasih

Selamat mencuba

Adios

No comments:

Post a Comment